Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου υπερμεταλλαγμένου στελέχους BA.2.86




Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

Λίγα γνωρίζουν οι ειδικοί μέχρι στιγμής αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Το νέο στέλεχος, που αναφέρεται ως BA.2.86, έχει ήδη χαρακτηριστεί ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας "λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει".

Εντούτοις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα συμπτώματα της παραλλαγής περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Η παραλλαγή, που αναφέρεται επίσης ως BA.X, βρέθηκε μέσω γενετικής αλληλουχίας - μια διαδικασία όπου οι επιστήμονες προσδιορίζουν τα δομικά στοιχεία του DNA ενός μορίου.Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων της παραλλαγής, με περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη ακίδας- το τμήμα που τα εμβόλια στοχεύουν να εξουδετερώσουν.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται παράλληλα με την υπό-παραλλαγή Eris της "οικογένειας" Omicron που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και που επίσης παρακολουθείται στενά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στο μικροσκόπιο η νέα παραλλαγή
"Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε αυτήν την παραλλαγή του COVID-19 και την έκταση της εξάπλωσής της, αλλά ο αριθμός των μεταλλάξεων απαιτεί προσοχή. Ο ΠΟΥ θα ενημερώσει τις χώρες καθώς μαθαίνουμε περισσότερα", σημείωνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το BA.2.86 βρίσκεται υπό παρακολούθηση και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το BA.2.86, οι συμβουλές του CDC σχετικά με την προστασία από τον COVID-19 παραμένουν οι ίδιες", ανέφερε.

Ήδη η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, όπως και στη Δανία και στο Ισραήλ. Σημειώνεται πάντως πως η παραλλαγή είναι μόνο μία από τις δεκάδες που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες υγείας στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Πηγή: Capital.gr